Pitiriazis versicolor (Tinea versicolor) este o micoză cauzată de o ciuperca (Malassezia furfur) care determină leziuni superficiale la nivelul pielii, în special în zona trunchiului și a umerilor. Această ciupercă se poate găsi pe pielea a peste 90% din adulți, unde trăiește în mod normal fără a provoca probleme. Dar pitiriasis versicolor se poate dezvolta dacă această ciupercă începe să se înmulțească mai mult decât de obicei. Nu este clar de ce acest lucru se întâmplă doar la unele persoane. Boala nu este considerată, din acest motiv, contagioasă.

Pielea de obicei are un aspect solzos, cu cruste, mai ales când este ușor scărpinată. Medicii specialiști descriu frecvent un aspect pătat al trunchiului. În mod normal, igiena zilnică va îndepărta porțiunile de piele moartă ce conțin această ciupercă.

Cu toate acestea, la temperaturi și umiditate mari, ciuperca se poate dezvolta mai rapid. Pe măsură ce ciuperca se înmulțește, se produce un dezechilibru la nivelul pielii, se schimbă culoarea normală a pielii și apar pete.